Lektira

Apokrifi menadžmenta

 

Autor:Boris Vukić

Izdavač: ASEE, 2014

 

Ni tanje knjige, ni dužeg čitanja. Apokrife menadžmenta sam  čitao  polako. Reč po reč, rečenicu po rečenicu, jer je autor sakrio na raznim mestima neke savete i iskustva koja se ne prepoznaju tako lako.

Boris Vukić je čovek koji mi je pomogao da oblikujem Dnevnik Jednog Direktora. On me je prvi ohrabrio i razumeo moju potrebu da pišem priče. Prve sugestije i prepravke su došle od njega. Od njega sam prvo naučio da se i o menadžmentu mogu pisati ozbiljne priče, drame i igrokazi, pa čak i poeme. Svega toga ima u Apokrifima. Različitih uglova, oruđa,  tehnika , pristupa…

Kao dugogodišnji konsultant, Boris je upoznao razne kompanije i rukovodioce. Od njihovih vrlina i mana napravio je poučne priče. Zaključke je prepustio svojim čitaocima, terajući ih da se prisete na kom mestu su upoznali junake tih priča. Zbog toga, nakon čitanja svake priče, provedete mnogo više vremena u razmišljanju. Što je dobro. I zbog te činjenice preporučujem ovu knjigu za čitanje.

Sudoku možete da rešavate i kad odete u penziju.

Recept za čitanje: Knjigu čitati u malim dozama. Ne više od jedne priče dnevno. Period između čitanja provesti u razmišljanju i šetnji.  Na taj način, postižu se najbolji efekti.

Podvučeno markerom:

„Znate li neku kompaniju koja je neuspešna, koja je propala? Znate li razloge zašto je propala? Napustili su je kvalitetni kadrovi, pokradena je, preinvestirali su se, menadžeri su paralelno radili privatne poslove… Nisu verovali jedni drugima, nisu poštovali jedni druge. I tu smo. Zajednički imenitelj svih razloga propasti jedne organizacije jeste nepoštovanje i nepoverenje, to jest nepostojanje poštovanja i poverenja. A šta je onda ključ uspeha? Poštovanje i poverenje.“


U jednoj rečenici: „Menadžment nije nauka.


 

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar