Gosti Pisci

Deki TOTAL

Da li ste nekada čuli za sredstvo protiv korova pod nazivom Total?

Za sve one koji nisu evo kratkog objašnjenja:

Total je neselektivni sistematični herbicid. Namenjen je uništenju korova i trave, ali uništava sve biljke koje budu njime tretirane. Biljka ga usvaja preko zelenih delova nakon šest sati, a nakon dva do tri dana biva potpuno uništena. Nakon primene Totala ostaje beživotna, požutela oblast.

Poznajem čoveka. Zove se Dejan, a zovu ga Deki. Ja ga zovem još i Deki Total. Kada bi bilo takmičenje u cinizmu, Deki bi uzeo Grand Prix. Mala statua Diogena koji leži u buretu, bila bi njegova. Ubedljivo bi pobedio i postideo čak i mrtve duše starogrčke kiničke škole. Ne zato što ima sreće ili je takav rođen. Deki, već dugo godina, mukotrpno trenira i uči sve iz ove oblasti.

Ne znam kada je počeo da se bavi ovom filozofskom disciplinom, ali otkad ga poznajem oduvek je bio šampion. Otkriću vam u kojim je sve poddisciplinama izuzetan:

Kao prvo, odličan je u poznavanju globalnih teorija zavere što se može primeniti na bezbroj tema. Na primer, ako si mu sagovornik i želiš da započneš sopstveni posao, Deki će te razoružati temama i podacima o prozapadnim lobijima koji preko nevladinih organizacija blokiraju mogućnosti izvoza, kontrolišu uvoz, određuju norme, prosek primanja, utiču na kupovinu hipnotišući gledaoce preko malih ekrana… Čak i kada želiš da otvoriš mali krojački salon, Deki će te informisati da bolje ne otvaraš jer su nameti ogromni a država podržava uvoznike gotove kineske robe iz interesa. Ako se baviš prodajom kozmetike, tu je predavanje na temu štetnosti preparata. Frizeraj, onda učestvuješ u degradiranju unutrašnje lepote i podržavaš hipokriziju. Ako poželiš da uzgajaš lekovito bilje, on će ti objasniti da postoje velike verovatnoće da će te vrbovati gospodari podzemlja da umesto toga sadiš nedozvoljene travke.

Trenirao je Deki i na oblastima poput ubijanja standardnog Homo sapijensa u pojam: Zidanje kuće i gde ti je greška kod kupovine parcele; kupio si auto proizvođača  dok je rukovodstvo fabrike bilo u debelom škripcu kod proizvodnje te serije.U prigradskim naseljima se teško dolazi do legalizacije, u gradskim centrima postoji mogućnost razvoja turizma i povećanja buke. Hoćeš osiguranje, prevariće te. Nećeš osiguranje, onda si neozbiljan.

Treća objast u kojoj se usavršio je putovanje kroz vreme. Zna da je Josip Broz zamenjen kod Drvara i zašto je propala buna Husinjskih rudara.

Deki je dobar u tome da uvuče ljude u rasprave. Najviše voli ljude koji brane svoje ideje i stavove. Što se više neko brani to više podataka izvlači pred sagovornika. Kad se stavi na vagu, bilo čije Pro stoji visoko iznad njegovog Kontra. Na kraju vas dobije uz pomoć miliona beskorisnih podataka koje pažljivo čuva u svojoj sivoj kori. Ukoliko imate nekog koga iz određenog razloga želite odvući od neke ideje ili cilja, pošaljite ga Dekiju. Ovaj će za vas, potpuno besplatno isprašiti zainteresovanog, da mu dugo vremena neće ništa pasti na pamet. Nakon njega vam zaista dođe da poput najvećeg učitelja kiničke škole, Diogenesa, uđete u bure i živite u njemu.

Sve u svemu, on je neselektivan i sistematski cinik namenjen suzbijanju zdravih ideja.

Čovek usvaja njegov otrov preko čula vida i sluha. Šest sati nakon Dekija počinju da se pojavljuju sumnje. Dva do tri dana prođu dok ne saopšte najbližima da odustaju.

Nakon tretiranja osobe Dekijem,  ostaje praznina.

U oblasti duše.

O autoru

Zdenka Frljić

Zovem se Zdenka. Rođena u Travniku, školu za medicinsku sestru završila u Dubrovniku. Živela u nekoliko zemalja Evropske Unije. Radila najrazličitije poslove,od sezonskih poslova u poljoprivredi, do pozorišne glume i režije. Ohrabrila se i pokrenula svoj privatni biznis. Hobi su mi pisanje, čitanje i sviranje gitare. Asteroid B612 me bacio u Beograd gde sam pronašla moju najdražu ružu i ukrotila pustinjsku lisicu u sebi.

Ostavite komentar