Blog za preduzetnike

Pozovi gospođu Ružu radi posla

Pregovaračka moć

Pre nekoliko godina upoznao sam našeg mladog i uspešnog glumca, koji je tada pokušavao nekako da unovči „honorar“ koji je dobio od producenta. Snimio je film u kojem je pošteno odigrao glavnu ulogu. Očekivao je da će i druga strana pošteno izvršiti svoj deo obaveza. Obećavali su mu novac, obećavali i odlagali.  Nisu mu isplatili honorar ni do kraja snimanja.  Pravdali su se da je budžet prekoračen, ali čim film počne da se prikazuje u bioskopu – eto novca. Film je zabeležio rekordnu posetu u bioskopu, ali ni to nije bilo dovoljno da mu novac bude isplaćen. Producenti su se razbežali i nisu se više odazivali na pozive. Umesto novca na kraju je jedva izvukao reklamne sekunde na RTS-u kao naknadu za honorar. Jedino što je mogao sa tim jeste da pokuša da ih proda nekoj kompaniji i tako se namiri za dug. Tim povodom smo se i upoznali. Kompanija u kojoj sam bio direktor, upravo se spremala da uloži priličan novac za reklamnu kampanju. Postojala je mogućnost da preuzmemo te njegove reklamne sekunde i tako mu pomognemo da dođe do novca. Međutim, ispostavilo se da i to pravo na reklame nije tako jednostavno preneti, pa i pored najbolje volje nismo mogli da mu pomognemo.

Nažalost, ovakve pojave su  prilično česta u današnjem biznisu. Ni ugovori više nisu garancija da ćete za izvršenu uslugu dobiti svoj novac. Nekako mi se čini da je mnogo efikasniji put da se pravovremeno reaguje. Onda kada imamo pregovaračku moć. A nju imamo sve dok uslugu nismo obavili. Ukoliko je tada ne naplatimo, pregovaračka moć prelazi na drugu stranu. Nekome bude neprijatno da traži, neko ne želi da zvuči nepoverljiv, neko se pravi da mu novac nije toliko važan. Za takve bi mogao da bude koristan primer jednog drugog, iskusnijeg glumca-Laneta Gutovića. O tome kako sebe štiti u pregovorima, saznao sam čitajući knjigu Šmekeri-Vanje Bulića:

„Jedna od tipičnih scena kada Lane Gutović ne dođe na snimanje: unezvereni producent zove telefonom i pita šta se dogodilo? Lane hladnokrvno odgovara da pitaju gospođu Ružu, jer ona zna pravi odgovor.

A ko je gospođa Ruža?

Ona je službenica u banci u kojoj Lane ima žiro račun. Pa, ako obećane pare nisu „legle“ na račun, eto odgovora zašto nije došao na snimanje.

Posle desetak minuta, producent zove i javlja kako su pare upravo uplaćene, a ako ne veruje može da pita gospođu Ružu…“

Zato, ne ustupajte svoj rad, znanje i delo ukoliko prethodno niste dobili naknadu za to. Ne ispuštajte olako pregovaračku moć ukoliko je imate. Jer, kada je izgubite, potpuno zavisite od dobre volje druge strane.

Tada  više ni gospođa Ruža ne pomaže.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar