Kratke Motivacione Priče

Globalna ekonomija

Otvorilo se tržište za lekare i medicinske radnike u Norveškoj i Švajcarskoj. Imaju manjak doktora, a višak para. Nude velike plate, tolike da se čak i nemački lekari prijavljuju i odlaze da kod njih budu gastarbajteri. Međutim, nastaje onda manjak lekara u Nemačkoj, pa ga i oni moraju popuniti nekako. Onda oni traže osoblje i pronalaze ih u velikoj meri kod nas i zemljama koje imaju niži standard, a dobro medicinsko znanje.
Ali, da bi radili u Nemačkoj morate da znate jezik. Medicinskim sestrama traže nivo B1, a lekarima C1.
I tako Bane, moj profesor nemačkog, postade veoma tražena „roba“.
Za poslednje četiri godine obučio je 211 lekara i medicinskih sestara koji su odavde otišli u Nemačku. Pišu mu na odličnom nemačkom koji ih je naučio, kako su se snašli i zahvaljuju mu na znanju koje im je dao. Kaže Bane da su i njegovim drugim kolegama pune ruke posla i da niču škole nemačkog po Srbiji i Bosni toliko da širenjem počinju da ugrožavaju čak i kladionice.

Čudi se tako Bane, kako je postao deo globalne ekonomije i kako su mu promene na svetskom tržištu rada donele obilje posla. Ne zna da li da se pre zahvali Norvežanima i Švajcarcima što su napravili tražnju, ili Nemcima što traže Srbe ili pak našima što školuju sjajne, u svetu ugledne kadrove, za koje ovde posla nema.
„Ma nije ni važno ko je zaslužan“, kaže Bane dok kuca u drvo „Samo neka se posao ovako nastavi.“

Razmišljam dok ga slušam kako je zanimljiva ekonomija.
Neverovatno je kako se u dalekoj Norveškoj pojavi problem koji za jednog profesora nemačkog jezika u Srbiji ubrzo postane prilika. Kako nečija nezaposlenost donosi na drugom kraju kontinenta zaposlenost.
Jedino se pitam šta ćemo ako se ovakav trend nastavi.
Šta ako i nama zafale kadrovi? Ako, ne daj bože ostanemo bez dovoljno profesora nemačkog i ne možemo da isškolujemo tolike lekare i medicinare.
Ali ne brinem se ako dođe do nestašice profesora. Imam predlog i za to.
Možemo da uradimo isto ono što su uradili Norvežani
Da i mi uvezemo kadrove iz Nemačke.

Samo što mi ne moramo da zapošljavamo Nemce. Ima barem milion naših tamo koji su dobro savladali jezik za sve ove godine i koji stalno pričaju kako žele da se vrate u domovinu.

Ako se vrate, jedno je sigurno. Imaće zagarantovan posao. I čist vazduh. I ukusnu hranu. I toplu ljudsku reč…

Jedino za lečenje nećemo moći da im garantujemo. Za to će morati sami da se snađu.

Preko veze, razume se.

 

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar