Video blog

HIT

Kada je 1978. godine, Bora Đorđević doneo na probu svoju novu pesmu, niko nije bio previše oduševljen. Članovi njegove tadašnje grupe „Suncokreti“ ravnodušno su zaključili da su reči dobre ali da je muzika suviše komercijalna. To je i bio jedan od razloga za odlazak iz grupe koju je osnovao i nastavak karijere u grupi „Rani Mraz“, sa tadašnjom zvezdom u usponu Đorđem Balaševićem. Ni tamo nije uspeo da se nametne sa svojom pesmom. Bora je ipak bio siguran da ima hit. Najzad je osnovao „Riblju čorbu“. Prva pesma koju su napokon snimili bila je upravo ona koju je Bora pokušavao da predloži u svojim prethodnim grupama. Zvala se „Lutka sa naslovne strane“. Početni tiraž singla je bio, tada, ambicioznih 5.000. Rasprodat je za sedam dana. Tiraž je doštampavan još deset puta. Ukupno 50.000. I danas, ova pesma je najveći hit grupe „Riblja čorba“

To me je podsetilo da nam se u poslu ponekad dogodi da svojim poslodavcima donesemo, kao i Bora, svoju „Lutku sa naslovne strane“. Predlog, ideju, projekat, biznis plan, za koji smatramo da će doneti dobro kompaniji. I da nam kažu, kao i Bori, da ideja nema potencijal i da neće proći na tržištu. Verovatno će nam teško pasti takva stručna procena. Nekima će usled toga opasti samopouzdanje. Ipak, možda vam odbijanjem naprave veliku uslugu. Možda baš to bude početni korak u osnivanju sopstvene grupe i snimanju vašeg hita. Biznis je prepun baš ovakvih primera.

Zato sam naučio da se ne ljutim na one koji mi odbiju predlog. Obično se ispostavi da su mi pomogli, jer su me podstakli da razmišljam u drugim pravcima koji se ispostave bolji za mene. Zato sam im iskreno zahvalan. Na putu ka uspehu i oni koji nas odbijaju imaju važnu ulogu kao oni koji nas podržavaju. Jedino što to ne razumemo onog trenutka kada nam se dogodi, već koji mesec ili godinu kasnije.

Zato se opustite i budite strpljivi. Neko je sve to savršeno dobro osmislio.

Ako imate HIT, pronaći će on nekako način da se pojavi…

 

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

2 Komentar

  • Hvala za još jedno podsećanje 🙂 Da, puno je ovakvih primera. Čak sam se i sam setio jednog takvog primera iz svog života. Ali je dobro podsetiti se ponovo. Naročito mi je drag ovaj primer jer sam fan Riblje Čorbe gotovo od njihovog osnivanja.
    Mislim da će se ovaj upečatljivi primer urezati u moju memoriju, te otuda se i zahvaljujem na samom početku.

    • Hvala i vama na komentaru. Kada neko traje toliko dugo, kao Riblja čorba, zasigurno se može mnogo toga naučiti o uspehu. Ima još interesantnih priča iz njegove biografije koji se mogu preneti i na posao. Dobro ste me podsetili, možda se još neka pronađe.

Ostavite komentar