Dnevnik jednog direktora

Ko bi rek’o…

U maloj pekari u kraju i jutros je bila gužva.

Za pultom su dve devojke i njihove četiri spretne ruke, ali ništa to ne vredi. Vojska mušterija nadire sa svih strana i opkoljava malu četu koja se bori do poslednjeg preostalog bureka. I taman kada su svi očekivali da će obruč popustiti i da će se formacija raspasti pred naletima brojčano nadmoćnije sile, naišlo je pojačanje.
Iz prostorije koja se nalazi u pozadini, iz komandnog štaba, pojavila se šefica. Vitka plavuša sa krupnim crnim očima ušla je u prostor i iskusnim komadantskim pogledom snimila raspored snaga na bojištu. Prvo je uz osmeh pozdravila mušterije i nazvala im dobar dan. Zatim se okrenula ka svojoj vojsci i postavila jednostavno pitanje, rečenicu koju šefovi retko kada izgovore:

„Treba li vam neka pomoć?“

Ne stigoše devojke ni da klimnu glavom, a šefica se prihvati posla. Za tren oka izvadi kifle iz pećnice, ubaci novu količinu bureka, usluži dedu sa štapom preko reda, posloži peciva i hlebove iza i vrati se u pozadinu tiho i nenametljivo kao što je i ušla. Red se brzo istopio i sve mušterije su bile brzo uslužene.

Izašao sam iz pekare, razmišljajući o spretnoj šefici i o onome šta je uradila. Jer, za sve ove godine, upoznao sam mnogo šefova. Nažalost, većina tu ulogu doživi kao priliku da se konačno odvoji od onih ispod, da im pokažu silu i nadmoć. Zaborave da su i jedni i drugi na zajedničkom poslu, da su na istoj strani, da se zajedno bore da usluže kupce. Ne razumeju da nisu bitni oni, već posao koji treba da se uradi.

Ne znaju da je biti šef odgovornost, a ne privilegija.

U tome je i glavna razlika između dobrih i loših šefova. Oni koji to shvate kao privilegiju, daju zaposlenima pelene da bi mogli da stoje duže pored mašine.
Oni koji shvataju kao odgovornost, priđu i pitaju „Treba li vam neka pomoć“…
Zanimljivo, i jednu i drugu vrstu možete pronaći danas u Srbiji.
Prvu u velikoj, međunarodnoj korporaciji na jugu.
Drugu, u maloj, lokalnoj pekari u mom bloku.

Ko bi rek’o…

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar