Dnevnik jednog direktora

Konkurencija

            Kada je naš sin imao šest godina počeo je da trenira fudbal, ali od tada samo ponavlja da želi da bude fudbalski sudija. Gledao je Svetsko prvenstvo i od tada mašta da postane jedan od onih koji sude najveće fudbalsko takmičenje. Želeo sam da mu objasnim da u svakom poslu, pa i sudijskom, mora da krene od najnižeg nivoa i da uloži mnogo truda. Da mnogi žele isto što i on. Da će ga čekati velika konkurencija. Kada sam to izgovorio, pomislio sam da sam izabrao reč čije značenje šestogodišnjacima nije blisko.

            „Da li znaš šta je to konkurencija?“ upitao sam ga

            Zamislio se nakratko i bez oklevanja odgovorio:

     „Znam. To je kada ti neko smeta.“

            Nasmejao me, ali mi se istog trenutka dopala njegova „definicija“. Od tada je koristim i ja kada na predavanjima želim da objasnim u kakvom smo društvenom sistemu, koji se nekada zvao socijalizam, a danas liči na kapitalizam. Dogodile su se promene, ali mnogi to ne opažaju. Teško im je da se naviknu, ne znaju pravila, stalno se žale da im neko smeta… A kapitalizam u svojoj suštini to i znači. Da stalno postoji neko ko nam smeta. Stalno neko želi da se probije i zauzme bolje mesto u poslu, na tržištu.

            Jedino što verujem da osim što nam smeta, taj mrski kapitalizam nam ne dozvoljava da se uspavamo. Tera nas da budemo bolji, da stalno učimo, da stičemo nova znanja, da ulažemo u sebe. Neki bi voleli da ceo život budu jedinci, kako u porodici tako i u poslu. Grdno se razočaraju kada shvate da se svet ne vrti oko njih. Da postoje neki koji su brzi, okretni, koji se brže prilagođavaju. Neki izaberu da uče pravila. Neki izaberu da se žale.

Ma šta kažete, gužva je na terenu? Teško prodajete proizvode i usluge? Mušterije traže mnogo a nude malo? Šta ćete, takav je taj kapitalizam. Tako je kad postoji konkurencija. Tako je kada vam smetaju. Kada još neko želi isto što i vi.

I šta onda da radite, pitate se.

Ništa posebno. Posmatrajte druge. Učite od njih. Uključite se u igru.

Smetajte i vi.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

3 Komentar

  • Vladimire,
    sa ne-mnogo reči, rekoste mnogo 🙂 Bas mi se svidela prica. Nadam se da ce se razbuditi mnogi (ili bar poneko). Sumorno je kad veliki broj još uvek ocekuju da im drugi (drzava) reši probleme.
    Vreme je (već odavno bilo) za budjenje (ili treznjenje).

    Z. Mitic

    • Drago mi je da vam se svidela priča. Šteta je kada se očekuje od neke više sile, ma kako je nazvali, da ona reši naše probleme. Jedno sam naučio iz svog puta. Da kada se hrabro krene i sami pokušamo da nešto promenimo, otvaramo mnoga vrata za koja nismo ni znali da se mogu otvoriti. Hvala Vam na komentaru.

  • Klinci su genijalci. To me podseca na recenicu ako ne mozes da pomognes smetaj vazno je ucestvovati. Hahahahhahahah…… ali konstruktivno smetaj. Kada ne znate kako cete i kuda cete pitajte najblize dete vama. Ono ce vam dati tako jednostavan odgovor koji moze da se tumaci na milion nacina. Ovo me je podsetilo na mog kumica Jovana. Dolazim jedan dan tako kod njih u kucu da jeli popijem kaficu na miru posle dugog radnog dana koji se ajde tako da kazem i nije zavrsio posto trenutno imam lufta ali svakog momenta moze da zazvoni telefon. Joca u dresu ide na fudbal ja u gastro odelu. Haos…. svako na svojoj strani a kao hocemo da pijemo kafu hiiiiiiii. Kaze meni Joca. Ja idem na trening da dobro uvezbam ne znam sta vec rece sta da bi sa 17 ili manje godina usao u FK Zvezd u pomogao im da osvoje zlato i budu prvi u svetu. A posle ce da ima svoju firmu. Mene je odusevila njegova izjava. Bravo za entuzijazam ako nista drugo. Pita me kako je meni na poslu kao da je veliki. Kazem ja dobro je dok ima posla mada ima nekih situacija kada krenem nesto da uradim pa zaboravim sta sam htela a u medjuvremenu mi postave 6 pitanja pa ne mogu da se koncentrisem ali uspevam. Sta ti mislis pitam ja njega kako ja to da reaim. A on ni pet ni sest smetaj i ti njima…… hahhahahahaha svi smo se smejali ali to je tako jednostavan odgovor neverovatno.

Ostavite komentar