Video blog

Mozak na ispaši

 

„Pravo da ti reknem, ja nikada ne bih mogao da budem direktor ili neki rukovodilac. Džaba ti sve, samo mi fali da me zadužuju da brinem o imovini ili, još gore, o ljudima. Jes’ da mi je  plata manja na ovom radnom mestu, ali barem ne moram da razmišljam…“ – reče mi onomad Ranko, električar, dok mi je postavljao još nekoliko utičnica po stanu.

Poznata mi je ova rečenica, više puta sam je čuo na raznim mestima. Ponekad, čak, i od zaposlenih kojima se ponudi rukovodeće mesto u firmi.Da se razumemo, poštujem pravo na izbor i verujem da svako treba da sledi svoje želje i mogućnosti u poslu. Ali da se odgovornost leži samo na rukovodećim pozicijama, to ne biva.

Ispričala mi je prijateljica kako je pre nekoliko meseci putovala u Njujork i uplatila novac na svoj račun u banci, kako bi koristila platnu karticu. Dva puta je na šalteru banke proverila da li će moći da vrši plaćanje karticom. Mladi službenik joj je lakonski klimnuo glavom. Zamolila ga, za svaki slučaj, je da proveri i sa šeficom. Lenjo se odšetao da pita i ponovo klimnuo glavom u stilu „Ma sve je u redu, putujte slobodno“.  Kada je doputovala, našla se u velikom problemu jer se ispostavilo da kartice dotične banke, iz nekog razloga, ne mogu da se upotrebljavaju u Americi. Kao i obično slučaj je hteo da se to dogodilo u subotu, a banka vikendom ne radi… Kako je morala da se snađe i šta je moglo da joj se dogodi na ulicama Njujorka bez ijednog dolara, to je neka druga priča. Ne verujem da je službenik banke bio svestan ove mogućnosti kada je olako davao odgovor. Ko zna, možda i on, kao i Ranko električar, ne voli da razmišlja, ne voli da bude odgovoran.

Za takve možda bude koristan ovaj video. Podsetio me je da se ne mora biti rukovodilac da bi se napravila šteta merena stotinama hiljada dolara, da bi se ugrozili tuđi životi…

Možda mnogi tada premisle i shvate da se u svakom poslu može vrlo lako napraviti velika šteta. Materijalna i ljudska. Da pogrešno spojene žice mogu ugroziti nečiji život, da nedovoljno zategnut točak kod vulkanizera može izazvati gubitak života, da neoprane ruke u centralnoj kuhinji mogu zaraziti decu po školama… Da se na svakom poslu mora razmišljati i biti koncentrisan.

Zato, moj Ranko, nisi se spasio razmišljanja u poslu. Ti želiš, u stvari, da budeš neodgovoran.

A to je sasvim druga definicija.

 

 

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar