Kratke Motivacione Priče

Neću da budem kao Zdravko Čolić

Ekonomija uspeha

Možda ste je i vi čuli. Makar u prolazu. Ako ništa drugo refren se lako pamti. “Hoću da pevam lepo kao Zdravko Čolić, hoću da imam para kao Zdravko Čolić…”

Ja je slušam i gledam svakodnevno. Ne moram čak ni da uključim radio i televiziju da bih se podsetio refrena. Ovu pesmu sam slušao i slušam razgovarajući sa preduzetnicima koji započinju svoje biznise.
Mnogi od njih pevuše upravo ovu pesmu. Samo uz druga imena. Umesto Zdravka Čolića, pojavljuju se imena kompanija. Po pravilu onih najvećih i najboljih iz oblasti kojom žele da se bave. Kada ih pitam kako zamišljaju biznis i svoju firmu u njemu -oni mi objasne kako to što najjači konkurent radi, mogu i oni. Snimili su do detalja njihov način rada i prodaje, ne moram ja ništa da se mučim oko toga. Kažu mi i da će sve podatke oni da obezbede. Moje je samo da im pomognem da taj prekopirani sistem uvedu, jer znaju da konkurencija ima najbolje rezultate, pa što bi smišljali toplu vodu kad je neko sve već izmislio.

Ne znam kako, ali svaki put kada čujem ovakav plan, iako to ne želim, u mislima se pojavi taj zarazni refren: “Hoću da pevam lepo kao Zdravko Čolić, hoću da imam para kao Zdravko Čolić…”

Zato sam rešio da ga izbacim iz glave. Ili barem, pomoću ovog teksta, da malo izmenim reči pesme.
Jer taj refren, koji polako postaje princip po kojem mnogi žele da stignu do uspeha, ima samo jednu manu. To mesto je zauzeto.

Zauzeo ga je odavno, u konkretnom slučaju, upravo Zdravko Čolić. Ma koliko neko želeo da iskopira njegove pokrete, glas, stil pevanja. Niko, nikada to neće moći da uradi tako prirodno i ležerno kao što može on.
Zbog toga, kada odlučite da ostavite neki trag u poslu, ako želite da budete uspešni, ako planirate da zaradite novac, ponudite svetu ono što je najređe. Ono što niko drugi nema. Ono što niko nikada neće moći da iskopira.
Ponudite original. Ponudite sebe.
Jer, čak i da budete dobra kopija, uvek ćete imati konkurenciju. Uvek će moći da se pronađe jeftinija kopija. Kada ste original, onda nemate konkurenciju.
I to će biti prva lekcija koju ću uskoro preneti polaznicima svog novog seminara o profitu. Jer, naučio sam odavno, kroz ekonomiju,  da se profit u poslu najlakše postiže kada imate u ponudi ono što niko drugi nema. Znaju to svi koji se bave trgovinom. Mnogi, znajući za to pravilo pretraže ceo svet u potrazi za tom retkom robom. Tražeći blago. Tražeći ono što niko nema. Šteta tolikog truda, jer se odgovor nalazi tako blizu. Retkost smo mi sami. Bisere i drago kamenje već nosimo sa sobom. To su svi naši snovi, ideje, iskustva, znanja i talenti. Sve je to već spakovano u nama. Sve to nas čini jedinstvenim i posebnim.
Samo je pitanje da li ćemo ih primetiti i ponuditi na prodaju.

Zato kroz svoje seminare i radionice radim sa onima koji, uz svo poštovanje prema njemu, ne žele da budu kao Zdravko Čolić, niti bilo koja druga osoba, brend ili kompanija.
To je i glavna ideja Ekonomije Uspeha. U nju sam ugradio sopstvena znanja i iskustva. Pomoću nje želim da pomognem i drugim ljudima da od veština i talenata osmisle isplativ biznis.

Ali, od  talenata koje oni imaju.

Ne od onih koje ima Zdravko Čolić

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar