Kratke Motivacione Priče

Pojas za spasavanje

Motivacija

Naiđe tako jutro, dan, nedelja kada vam ne ide baš sve od ruke. Kada krene sve kako ne treba. Kada vas potopi talas i odjednom se nađete u dubini gde su vaše najveće sumnje, gde ne stanuje vaše samopouzdanje.

Neko spas potraži u horoskopu, gde mu objasne da je retrogradni Merkur kriv za sve. Neko se okrene ka svojoj okolini i prijateljima u nadi da će dobiti preko potrebnu dozu nade i samopouzdanja koja će ih izvući na površinu. Potraže nekog da ih malo motiviše. Da ih samo malo pogura dok akumulator ponovo ne upali.
Bogu hvala hoće ljudi da pomognu u tim situacijama. Razumeju nevolju, i sami se ponekad našli u sličnoj. Stanu na ivicu obale i pažljivo vas saslušaju. I umesto da vam pošalju malu dozu ohrabrenja, vere, podrške… Umesto da vas podsete kakve ste sve prepreke u životu preskočili, kakva ste mora preplivali i uvere vas da ova mala rečica vas neće moći da zaustavi. Umesto da vam pokažu sve one lepe stvari koje u vama stanuju, zbog kojih vas i vole i poštuju, a koje ste na trenutak zaboravili i našli se u reci… Umesto da vam kažu „Hajde, možeš ti to, umeš ti to…“

Umesto da vam bace pojas za spasavanje, neki baš tada odluče da je vreme da vam objasne kako stvari stoje: „A što nisi upisao kurs plivanja kada sam ti rekla? Vidiš da sam bila u pravu da će ti trebati? Trebao si da me poslušaš. Ali ne, ti hoćeš po svom… Opet sam bila u pravu. Na kraju krajeva, zašto uopšte plivaš kad nije sezona…?“
Pomisle sebično dok vi pokušavate da isplivate na površinu, da vam baš tada mogu koristiti podsećanje na sve one trenutke kada su vas oni upućivali na rešenja. Kada su vas upozoravali, a vi niste slušali. Iskoriste situaciju da umesto podizanja vašeg samopouzdanja, podignu svoje.

Dobro je imati pored sebe nekoga ko će vas motivisati i hrabriti kada dođe težak trenutak, a naići će sigurno. Budite za to spremni unapred. Ne čekajte pomoć prvog prolaznika. Možda se desi da ta osoba i pored najbolje volje ne ume da motiviše. Ili, još gore koja će motivisati sebe umesto vas.
Pazite da od preko potrebnog ohrabrenja ne dođete do slušanja pridika.
Da od animacije ne dođete do reanimacije.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar