Ko pita ne skita

Prosipanje bisera

Poštovani,

Radnik sam jednog velikog preduzeća, ali sam u potrazi za novim poslom. Konkurisala sam za poziciju u jednoj ozbiljnoj firmi koja me je pozvala na razgovor. U svom CV-u sam napisala da sam u radnom odnosu i da živim i radim u Mladenovcu. Međutim, kada me je radnica iz HR službe kontaktirala i htela da zakaže razgovor sa direktorom sektora, termin koji je ponudila nije mi odgovarao zbog obaveza koje imam na trenutnom poslu. Bio je to dan kada se predaje PDV, za koji sam odgovorna, a koleginica koja bi mogla da me menja bila je na bolovanju. Sve sam to objasnila službenici iz HR-a koja je rekla da mora da proveri sa direktorom naredne slobodne termine. Prošlo je dve nedelje ali nikakvo obaveštenje nisam dobila.

Iz ugla poslodavca, da li je moja odluka shvaćena kao neozbiljna i da ne očekujem da će se javiti?

Irena, Beograd


Poštovana Irena,

da li je Vaša odluka shvaćena kao neozbiljna ne mogu sa sigurnošću da procenim. Mnogo zavisi od načina kako ste objasnili osobi koja vas je kontaktirala i u drugom delu kako je ona to prenela dalje. Čini mi se da ne možete mnogo da utičete na to. Mnogo faktora utiče na to kako će druga strana razumeti neki naš postupak.

Zato, ako će Vam biti lakše, mogu da vam kažem šta bih ja uradio u takvoj situaciji. Zakazao bih Vam drugi razgovor. Čak biste dobili veliki plus, jer uprkos tome što niste zadovoljni trenutnim poslom, odgovorno se ponašate prema trenutnim radnim obavezama. Imate dostojanstvo koje ne prostirete na pod da se gazi već na prvom razgovoru za posao. Pročitao bih u Vašem postupku i lojalnost, marljivost, poštovanje obaveza…

Međutim, u raznim firmama rade razni menadžeri. Koji, ponekad, imaju različite procene prilikom zapošljavanja. Neki, čak, koriste tu situaciju da igraju neke čudne igre. Da posmatraju do koje mere će kandidati biti spremni da se odreknu svojih najvećih kvaliteta, zarad rada u njihovoj kompaniji. Žele da iskoriste moć.

Zato, draga Irena, čestitam na odluci koju ste doneli. Što ste pokazali osobine koje su retkost u poslu i koje se izuzetno cene, naročito za računovodstvene poslove. Verujem da ćete, držeći se tih vrednosti, ipak pronaći poslodavca koji će ih poštovati.

U isto vreme, žalim one koji su nemogućnost da se odazovete razgovoru za posao, shvatili kao uvredu ili kao neozbiljnost. Pokazali su se time i oni prema Vama. Da i nisu tako ozbiljna firma, kakvom se predstavljaju. Kao što nije jednostavno naći dobar posao, nije lako pronaći ni dobre i kvalitetne radnike. Njima je, zbog velike sujete, promakla dobra prilika. Tako da bih rekao da su na gubitku oni, a ne Vi..

Zato nemojte da se nervirate zbog toga što nisu videli bisere u vama. Takvi ne bi umeli ni da ih iskoriste.

A znate, valjda, da se biseri ne bacaju pred svakoga…

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar