Sakupljanje bisera

Roki

Silvester Slalone je na rođenju pretrpeo oštećenje mozga, koje je uslovilo da se njegovo levo oko i leva strana usta opuste i iskrive. Imao je i strašnu govornu manu i ime koje je izazivalo podrugljivo dobacivanje dece iz susedstva.

Roditelji su mu se razveli kada je imao devet godina. Kao posledica nesređene situacije u kući promenio je četrnaest škola za jedanaest godina. Čak ni vojna škola nije mogla da ga dovede u red.

Sa trinaest godina gledao film Herkul koji ga je inspirisao da ode na lokalnu deponiju i diže tegove napravljene od starih delova automobila.

Počeo je da glumi na koledžu. Bio je grozan glumac i od nastavnika nije dobijao pozitivne ocene. Ipak, bio je odlučan u nameri da postane glumac i scenarista. Napustio je školu i otišao u Njujork gde je bio odbijen prilikom svakog pokušaja.

Živeo u hotelu gde je smeštaj bio 3 dolara nedeljno i radio kao razvodnik u pozorištu, raznosač pica, prodavao ribu, čistio kaveze u ZOO vrtu… Nakon pet godina uzaludne potrage za uspehom otišao u Holivud.

Tamo je dobijao manje uloge, a između tezgi je ustajao svako jutro u zoru i pisao scenario za svoj prvi film. Odlučio da se fokusira na propale snove jedne „male“ ličnosti za koga bi svi gledaoci navijali. Njegova kreacija, naravno bio je Roki Balboa, deklasirani bokser koji je postao simbol pobednika u bici sa svetskim šampionom.

 Producent je bio oduševljen filmom i ponudio mu 75.000 dolara pod uslovom da on ne igra glavnu ulogu. Iako je imao samo 106 dolara na računu, rekao je da ne prihvata ponudu ako ne igra Rokija.

Producent je podigao ponudu na 100.000 dolara, a potom i na 300.000. Za nekoga ko nije imao novca ni za hranu to je bio nezamisliv novac. Stalone nije pristao ni tada. Konačno, producent se složio za glavnu ulogu, bez velikih očekivanja od filma, tako da je skresao budžet i pristao da mu isplati 20.000 dolara za scenario i 340 nedeljno za glumu.

 Film „Roki“ je na kraju, premašio zaradu od 160 miliona dolara i osvojio je tri Oskara. Glumac i scenarista Silvester Stalone postao je senzacija u svojoj tridesetoj godini i priznato ime u filmskoj industriji.

 Toliko je verovao da će film doživeti uspeh da bi odigrao svoju ulogu i za džabe.

 „Što se mene tiče“ rekao je, „da nisam dobio ovu ulogu to bi bila jedina prilika koju bih ikada imao“.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

2 Komentar

  • Mene sportisti najviše motivišu, jer je njihova transformacija očigledna i opipljiva. Naravno da nije dovoljna sreća. Mislim da su najvažnije dve stvari: trud, ali zaista, do poslednjeg daha, i vera u sebe. A ona se gradi kad vidiš rezultate, koji proističu iz tog rada. 🙂

    • Lepo rečeno, Slobodanka. Od sportista se može naučiti da je za uspeh neophodan veliki rad i da nema prečica.

Ostavite komentar