Lektira

Sam svoj gazda

Autorka: Kristina Ercegović

Izdavač: VBZ, 2013

Za knjigu Sam svoj gazda vezuju me neobični događaji. Posvetio sam joj, zato, istoimenu priču u svojoj knjizi.

Kupio sam ja nju. Ali kupila je i ona mene. Ponajviše iskrenošću i jednostavnošću. Mnogi autori koji postignu uspeh u privatnom biznisu, objave knjigu pokušavajući da dokažu kako je njihov put najbolji i najispravniji.  I da, ukoliko budete sledili pravila, dostići ćete isti uspeh kao i on. Moguće, da smo svi isti. Ali nismo.

Kristina to razume. Ispričala je sopstveno iskustvo, bez ambicije da savetuje, popuje, dokazuje…  Nije objašnjavala kako da se postavi biznis, šta mora da se ima, bez čega ne sme nikako…

Kristina je ispričala kako se osećala u svakom trenutku razvoja svoje firme. Prenela nam je svoje strahove, prve radosti, kao i žrtve koje je podnela da bi stigla do uspeha. Ne tvrdi da je njen put jedini mogući. Svako ima svoj put do uspeha. Razlikuje se od čoveka do čoveka. Ali, osećanja kroz koja prolazi većina preduzetnika su slična. Osećaji sumnje, podrške, samouverenosti, nemoći, želje za odustajanjem…  Ponekad sve to zajedno na dnevnom nivou. Kristina nije opisala samo one lepe momente kada se dostigne uspeh. Opisala je i sve one raskrsnice na kojima se preduzetnik dvoumi. Dok sam čitao ovu knjigu stekao sam utisak da nije toliko važno koji put se izabere, jer će svaki doneti nešto novo i drugačije… Važno je da taj put gradimo. Važno mi je saznanje i da su svi preduzetnici prošli kroz slične faze razvoja firme.  I osobina koja  razlikuje preduzetnike od ostalih poslovnih ljudi.

To što žele da izgrade sopstveni put.

Recept za knjigu:
Knjigu možete koristiti na sličan način kao test na trudnoću. Ukoliko, nakon čitanja knjige, ne dobijete pojačanu želju za stvaranjem sopstvene firme i ne osetite grčeve u donjem delu stomaka, onda možda još nije vreme da postanete preduzetnik.
Podvučeno markerom:
„Najvažnije prodajno načelo je uvek se postaviti u poziciju kupca-njega samo zanima šta je tu za njega, koju korist on ima ako to kupi. Moramo sebe naučiti da razgovaramo rečnikom kupaca, koristiti se rečima koje oni razumeju, koje su njima bitne, koje su domen njihovog interesa i njihove odgovornosti. Ono što svima mogu sa sigurnošću potvrditi jeste da se posao ne sklapa tako što sedite sami kući za računarom. Morate izaći. Svuda vas treba biti. Učlanite se u udruženja, istražuje, čitajte poslovne novine, krećite se među poslovnim ljudima, jer posao se sklapa sa ljudima.“

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar