Kratke Motivacione Priče

Šećer

Pročitao sam mnogobrojne knjige o liderstvu i kako se upravlja zaposlenima. Kako se gradi autoritet. Kako da vas slede. Kako da naredite. Kako da kaznite. Saveta i mišljenja raznih stručnjaka nikad nije bilo više nego danas. Deluje da je sve postalo komplikovano.Posao i upravljanje ljudima naročito.  A onda sam pročitao ovu priču. I video da su, kao i uvek, neke stvari  jednostavne… Čak, i upravljanje ljudima.
Tridesetih godina prošlog veka, u Indiji je živeo mladić koji je toliko voleo da jede šećer da je to prešlo u zavisnost. Majka, zabrinuvši se za njegovo zdravlje, odluči da ga povede na dalek, dugačak i naporan put, kako bi zatražila savet za njegovo izlečenje. Hodali su po vrelini i jakom suncu mnogo kilometara i sati.

Najzad, uspeli su da dođu da Gandija, mudrog čoveka, koga majka zamoli da kaže njenom sinu da prestane da jede šećer jer to nije dobro za njegovo zdravlje. Gandi je pažljivo saslušao majku i odgovorio joj:
„Ne mogu to da mu kažem. Ali, možete ga dovesti ponovo za par nedelja i tada ću moći da razgovaram sa njim.“ Majka je bila zbunjena i pomalo razočarana odgovorom i odvela je sina kući.
Dve nedelje kasnije se vratila ponovo s sinom, prešavši isti naporni put. Ovog puta Gandi je pogledao sina direktno u oči i ozbiljnim tonom rekao:
„Dečače, treba da prestaneš da jedeš šećer. To nije dobro za tvoje zdravlje.“ Dečak je pognuo glavu i obećao da će prestati.
Majka je bila sada još više zbunjena. Upitala je Gandija: „Pa zašto mu to niste rekli dve nedelje ranije, kada sam ga isto dovela do Vas.“
Gandi se nasmejao i rekao:

 

„Majko, dve nedelje ranije i ja sam jeo puno šećera“.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

3 Komentar

Ostavite komentar