Kada počinje pad? Koji su to prvi, skoro neprimetni znakovi?

Pad počinje kada ga najmanje očekujemo, u Top formi. Tada se javlja samodopadanje. Umesto da se agresivno pokreću novi proizvodi, usluge i poduhvati, menadžeri kompanije počinju da sužavaju svoju pažnju na postojeće proizvode i usluge. Cilj je da se profitabilnost održi smanjenjem troškova, tako da se otkrivaju stotine načina kako da se skrešu troškovi istraživanja i razvoja, proizvodnje, prodaje i marketinga. Težnja  da sve bude jeftinije, prvi je znak propadanja. Kompanija gubi svoju pokretačku snagu,, agresivni karakter. Umesto da iznalaze drugačije načine da povećaju prihod, oni gledaju da po svaku cenu smanje troškove.

Nemojte me pogrešno shvatiti. Ja sam u potpunosti za smanjenje nepotrebnih troškova, ali ukoliko se sva pažnja usredsredi na povećanje prihoda. Previše kompanija je dalo prevelike svote novca za otpremninu nekih svojih kadrova. Potom udvostručuju svoje napore da povećaju prodaju. Potrebno je da zaposle ljude poput onih kojima su izdašno platili da bi otišli.

Atmosfera je nabijena menadžerskom paranojom. Besomučno se love veštice za opšte dobro, bilo tvoje, bilo moje (a uglavnom moje)

Prvi na meti su preduzetnici koji su glavom udarali u zid da bi u kompaniji pokrenuli nove poslove. Ti preduzetnički tipovi su menadžeri u strateškom planiranju, marketingu i istraživanju i razvoju koji su razočarani opštom neaktivnošću i paranojom. Prvi ljudi kompanije ih optužuju da su imali pogrešan stav, da su donosili loše odluke, da su kompaniju izveli na pogrešno tržište i da su razvili pogrešan skup proizvoda i usluga. Ovo je tipičan lov na veštice kada neko mora da plati cenu za položaj u kome se nalazi kompanija. Menadžmentu je potreban neko ko će biti kriv pred investitorima.

Kolege, koje su nekada zajedno radile kao članovi jednog tima, sada se osećaju ugroženim i prinuđenim da objašnjavaju svoj položaj. Drugi ta objašnjenja shvataju kao napad pa i oni, isto tako, moraju da daju svoja objašnjenja.

Sve se vrti u krug.

 

Isak Adižes-Težnja ka top formi

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

Ostavite komentar