Dnevnik jednog direktora

Vaspitavanje na poslu

Posao šefa ili direktora ponekad liči na posao vaspitača. Vaspitavate neku odraslu decu, koju su, pre dolaska u firmu, roditelji navikli na poslušnost ili neposlušnost. Češće vam zapadnu ovi drugi. I onda se borite da ispravite te pogrešno usađene navike.  Istovremeno kroz odnos sa neposlušnima, shvatite da  vam je to pravedna kazna za vaše neposlušnosti prema  roditeljima, nekadašnjim učiteljima , trenerima i na kraju šefovima.  Uvek vas sačekaju onakvi  podređeni kakve ste zaslužili.

Na kraju radnog dana, završite sa vaspitavanjem na poslu i i krenete kući. Taman pomislite da ste završili za taj dan, sačekaju vas još neka deca koja, takođe, traže vaspitavanje. I to baš vaša, rođena deca.  Nekada se osećate kao one mame koje po ceo dan prave kolače na poslu, a onda dođu kući pa im još i deca traže da umese i njima. Priznajem, katkad bih poželeo da ih neko drugi vaspitava. Onda, ipak, proradi razumevanje za nekog  budućeg kolegu direktora koji će za dvadeset godina na poslu vaspitavati moju decu.  Tada sebi kažem, nećeš valjda da te jednog dana kune neki diša, kada ne bude mogao ništa kod njih da promeni, kada bude kasno da i  sam bilo šta ispravi. To mi je davalo snagu da ne odustajem od vaspitavanja.

Zato, nemojte ni vi.  Šefovi nikad ne umeju da vaspitaju tako dobro kao roditelji.

Nije im to posao.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

1 Komentar

  • Postovani Vladimire,

    Vi jeste vaspitac. Divan vaspitac i „roditelj“. Blago ovoj deci koja imaju Vas. Posao roditelja je jako tezak. Mozda jedan od najtezih. Mozda uspemo ili ne uspemo. Ali su im u nekom trenutku potrebni drugi autoriteti, van porodice, oni koji prosiruju i produbljuju vidike; koji im otvaraju nove poglede na zivot, Vi ste nepresusni izvor mudrosti i bogatstva i verujem da ce moja Marija, kao i mnogi drugi mladi umeti da uz Vasu nesebicnu pomoc pronadju svoje mesto na putu ka svom cilju.

    S postovanjem, Svetlana

Ostavite komentar