Kratke Motivacione Priče

Zavrtanje šrafova

Da li ste plaćeni sa svom radnom mestu?

U jednoj fabrici, iznenada je došlo do zastoja na proizvodnoj liniji usled kvara mašine. Rukovodioci su hitno sazvali sastanak da pronađu rešenje, jer bi bez glavne mašine imali milionske gubitke. Odlučeno je da se hitno pozove inženjer koji je bio najveći ekspert za tu vrstu mašina. Tražili su od njega da što pre dođe i reši im problem.

Istog dana, inženjer je stigao i osposobio mašinu u veoma kratkom roku.

Ubrzo nakon toga, stigao je račun od inženjera za izvršene usluge na 15.000$. Videvši tako veliku sumu, direktor je pozvao šefa proizvodnje da mu objasni na koji način je inženjer izvršio popravku. Šef proizvodnje mu je ispričao da je inženjer, nakon što je pregledao opremu, izvadio običan šrafciger i okrenuo jedan šraf. Tog trenutka proizvodna linija počela je ponovo da radi.

I pored toga što je kvar otklonjen u kratkom roku direktor je smatrao da je inženjer na nekorektan način iskoristio situaciju u kojoj su bili i previše naplatio za posao koji je obavio. Zatražio je da razgovara sa njim preko telefona.

Kada ga je direktor pozvao, inženjer je pažljivo saslušao, a zatim mirno objasnio kalkulaciju na računu koji je poslao:

„Računica je prilično jednostavna, gospodine. Za okretanje šrafa naplatio sam 1 $. A za to što sam znao koji šraf treba da se okrene naplatio sam 14.999 $“

Često se setim ove priče kada slušam žalbe svojih prijatelja da su nedovoljno plaćeni na mestima gde su zaposleni. Da provode mnogo vremena na poslu. Računaju, kao i direktor fabrike iz priče, da druga strana koristi situaciju na tržištu rada i premalo ih plaća.

Tada im ispričam ovu priču. I pitam ih da odrede koji deo računa inženjera oni ispostavljaju svom poslodavcu. Da li naplaćuju zavrtanje šrafova ili su stručnjaci koji znaju koji šraf treba da se okrene? Da li su stekli retka znanja i veštine koje poslodavcu štede odnosno zarađuju veliki novac ili za njihov posao poslodavac može u roku od pet minuta da pronađe zamenu?

U zavisnosti od odgovora na pitanja lako je zaključiti da li su plaćeni 1$ ili 14.999$.

Zato, ne budite šrafovi. Budite majstori.

Jer, šrafovi se zavrću.

A majstori se plaćaju.

O autoru

Vladimir Miletic

Pomažem ljudima da svoje veštine i talente pretvore u isplativ biznis. Radujem se kada im prenosim znanja. Ponosim se na uspehe koje postižemo zajedno.

4 Komentar

 • U mom mestu se desila slicna istinita prica.Dodje covek kod majstora da mu popravi traktor koji nije palio usred kvara na el.instalaciji.Majstor kaze vlasniku traktora da ode da zatvori kapiju.Kvar je bio u nekoj zackoljici ,ali za iskusnog majstora prosta rabota.Dok je vlasnik traktora zatvarao kapiju majstor resi problem.
  Kaze coveku -sedi, pali-.
  Traktor upali.Traktordzija sav srecan kaze -koliko treba majstore- on kaze cenu u to vreme 100 maraka(to se desilo pre 20ak gdina).Ovaj u neverici ,nezadovoljan cenom pocene da negoduje.Majstor mu kaze- nema veze idi otvori kapiju i teraj-.
  Otvori on kapiju,dodje sedne da upali traktor ne moze. Kaze -sta je sada?-
  Majstor kaze – nista,vratio sam samo kako je bio…. –

  Jer, šrafovi se zavrću.

  A majstori se plaćaju.

 • Izvinjavam se na potencijalnom reklamiranju, ali Darko Drazovic na svom blogu lepo kaze, kada se nekome ucini da je skupo platio popravku racunara:

  Klijent: Ali, za tebe je to 5 minuta posla!
  DD: Da, ali nakon 15 godina ucenja!

Ostavite komentar